Μουσικοχορευτική εκδήλωση "Εις τον αφρό της θάλασσας" στο CHRISTMAS THEATER με την αιγίδα της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Τραγούδια και Χοροί των Επτανήσων


ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΞΟΙ, ΙΘΑΚΗ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΚΥΘΗΡΑ


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ΩΡΑ 20:30

 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΟΡΩΝ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΛΙΤΣΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ

Συμμετέχουν:

ΣΠΥΡΟΣ & ΜΑΚΗΣ KAΡΑΒΙΩΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Λύκειον των Ελληνίδων και το Christmas Theater, υπό την αιγίδα της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, μας καλούν να γνωρίσουμε την εξαιρετικά πλούσια χορευτική παράδοση των Επτανήσων.

Παραμένει ισχυρός ο απόηχος της μεγαλειώδους παράστασης του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών που περιελάμβανε και  χορούς των Επτανήσων, σε μία sold out βραδιά στο Ηρώδειο το 2013, με τίτλο: ''Πέρδικες στήνουνε χορό κι αηδόνια τραγουδούνε’’ σε καλλιτεχνική επιμέλεια του αείμνηστου

δασκάλου Λευτέρη Δρανδάκι.

Οι χοροί των Επτανήσων περνούν από γονιό  σε παιδί και από γενιά σε γενιά: χορεύονται αδιάλειπτα και υφίστανται αλλαγές όπως όλες οι ζωντανές εκφράσεις, χωρίς όμως ποτέ να κοπούν από τη ρίζα τους.

Στην ύπαιθρο, σε πόλεις και χωριά, σε γιορτές και πανηγύρια, σε αγροτόσπιτα αλλά και σε αρχοντικά, οι χοροί και τα τραγούδια  των Επτανήσων έχουν ζυμωθεί όλα αυτά τα χρόνια με την ιστορία και τις κοινωνικές αλλαγές του τόπου τους.

Χοροί και τραγούδια, ανθοί μιας μεγάλης παράδοσης θα αποδώσουν δεξιοτέχνες ερμηνευτές: χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο  Λευτέρη Δρανδάκι καλλιτεχνικό διευθυντή του Λυκείου των Ελληνίδων, που έφυγε από την ζωή την 1η Φεβρουαρίου 2024

...

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν, η οποία με τη μαχητική αρθρογραφία της μέσα από τις σελίδες της «Εφημερίδος των Κυριών» έδωσε και τη μάχη κατά του γυναικείου αναλφαβητισμού, ιδρύοντας τα Κυριακά Σχολεία,  την Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή και Νυχτερινές Σχολές Αγραμμάτων Μητέρων. Η Κ. Παρρέν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Ελληνίδας στη μόρφωση και στην εργασία.

Σήμερα, το Λύκειον των Eλληνίδων, διατηρώντας τον εθελοντικό του χαρακτήρα, εξακολουθεί να μάχεται δυναμικά για την προβολή της ελληνικής παράδοσης συνδέοντας τη μακρόχρονη εμπειρία του στην κοινωνική δράση με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την επιστημονική γνώση. Οργανώνει μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, κρουστών, χορωδίας, ζωγραφικής, ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια, εκδόσεις και παραστάσεις της Χορευτικής Ομάδας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Λύκειον των Ελληνίδων έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2012 πιστοποιήθηκε ως συμβουλευτικός οργανισμός της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ΣΠΥΡΟΣ & ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ 

 

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, οι αδελφοί Καραβιώτη, διδάχθηκαν την επτανησιακή αρμονική πολυφωνία από την οικογένειά τους αλλά και μέσα από τη ζωντανή παράδοση του νησιού. Ταυτόχρονα, μέσω των σπουδών τους (ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και μουσικολογία) εξέλιξαν το είδος, γράφοντας δικές τους σύγχρονες καντάδες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη νεότερη κεφαλληνιακή μουσική παράδοση. Για τον λόγο αυτό αλλά κι επειδή εκπροσωπούν πολιτιστικά το νησί σε κάθε τους εμφάνιση θεωρούνται από πολλούς ως οι «τραγουδιστές της Κεφαλονιάς».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ

Τα αδέλφια Σκολαρίκη αποτελούν σήμερα τους πλέον επιφανείς εκπροσώπους   της  παραδοσιακής Κερκυραϊκής μουσικής. Από την παιδική τους ηλικία ζυμώθηκαν με τα παραδοσιακά τραγούδια του νησιού τους, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που με κάθε ευκαιρία τα έπαιζε και τα τραγουδούσε.

Έδωσαν σημερινή διάσταση σε μια τέχνη παλιά δημιουργώντας με συνέπεια εδώ και τριάντα χρόνια τα δικά τους τραγούδια τα οποία  διατηρούν το ύφος της τοπικής μουσικής ταυτότητας.

Τα τραγούδια τους αγαπήθηκαν και εντάχθηκαν στην καθημερινότητα των Κερκυραίων, στο γλέντι στο καφενείο, στο σπίτι αλλά και στα πανηγύρια με πρωταγωνιστές τους χορευταράδες και τους μερακλήδες.

 

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ

Άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι το 2002, ως μέλος της ορχήστρας «Νάστρα» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Έως σήμερα μελετά και παρουσιάζει τη μουσική παράδοση σε όλο το εύρος της. Σε συνεργασία με μουσικά σχήματα και σπουδαίους μουσικούς, έχει τραγουδήσει σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και μουσικές σκηνές. Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος “Αμορόζα”

 

Παίζουν οι μουσικοί:                                

Γιάννης Παυλόπουλος: Πρώτο βιολί, τραγούδι

Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο, φλογέρες 

Ιορδάνης Κουζηνόπουλος: κιθάρα,  λαούτο, τραγούδι

Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν

Τάσος Γουσέτης: μαντολίνο, δεύτερο βιολί

Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

 

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ: ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ -

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 ΣΤΙΣ 20.30

CHRISTMAS THEATER

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ΒΕΪΚΟΥ 137)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 7701700

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 7701700, www.more.com, www.ct. gr

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 40 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 35 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 30 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 25 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 20 ευρώ

Ε ΖΩΝΗ: 15 ευρώ, Φοιτητικό – Ανέργων – Πολυτέκνων: 12 Ευρώ

ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 21117701700): 12 ευρώ

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 211 7701700

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 77 01 700, www.ct.gr & www.more.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…